Annopieterse Photography
UNDERSIDES A-B ART DING-DONG WHITE BIKES TYPOLOGIES RECYCLE DECAY
ONE YEAR, SAME TIME AFTERHOURS VIVA VINEX FROZEN NATURE HORIZONS
GATED COMMUNITY HAVANA THE LAWN MOWER
Kop op
Uit Het Parool, door Mark Moorman

Omlaag kijken staat in een kwaad daglicht. Wat valt daar te zien? Je navel.
Of op een heldere dag, de punt van je schoenen.
Het wijst niet op prijzenswaardige karaktertrekken. Men heeft het liefst dat je vooruitkijkt of, beter nog, omhoog. 'Kop op', zeggen we tegen elkaar als we iemand uit de put willen helpen.
Gelukkig kijkt niet iedereen vooruit en omhoog.
Gelukkig kijkt fotograaf Anno Pieterse omlaag. En wat hij daar ziet, als hij door de stad gaat, legt hij vast. In deze hier afgebeeld reeks verzamelde hij de fietssymbolen op het wegdek, die aangeven dat er een fietspad loopt.
Wat valt daar nu aan te zien? De fotograaf wil zeggen dat er heel wat valt te zien.
Zo was ons nooit opgevallen dat deze symbolen sterk verschillen. Sommige worden liefdeloos op het asfalt gekalkt en anderen worden zorgvuldig, al was het een mozaik, gelegd. Maar let eens op de details. De sturen verschillen van fiets tot fiets. De ene kettingkast is de andere niet. Soms staat er een fiets en komt er een gemeentelijke dienst en die denkt kennelijk: we kalken er nog een fiets overheen. Je fietst voorbij en je ziet het, maar voordat je er een gedachte over hebt, ligt het alweer achter je.
Pieterse heeft er ook nog een verhaal bij bedacht, waarin we de fiets langzaam uit beeld zien verdwijnen totdat er slechts een herinnering aan een fiets over is.
Toch maar even de gemeente gebeld. Een vriendelijke woordvoerster van de dienst infrastruktuur wist te melden dat er geen centraal fietssymbolenbeleid bestaat, maar dat elk van de veertien stadsdelen het recht heeft zijn eigen fiets op het wegdek te zetten. Ja, en dan krijg je dit. Het geeft te denken. Hoe zit het eigenlijk met de wandelende mannetjes in het stoplicht? En wie beheert het overstekende wild?
De fietsers in de stad denken hier niet over na. Ze kijken niet meer om zich heen.
De fotograaf zegt met deze foto's dat we eigenlijk niet meer goed naar de wereld kijken.
Als je niet omlaag kijkt en je ziet deze dingen niet meer, dan is de vraag natuurlijk wat je nog meer niet ziet.
Waar ga je allemaal aan voorbij?
En plotseling is dat helemaal geen triviale vraag meer.
Plaatjes 12345678910 Slideshow
contact